O scurta prezentare a certificatului energetic
Directiva Uniunii Europene referitoare la performanta cladirilor a avut ca rezultat introducerea necesitatii unui certificat energetic si in Romania. De la 20 iulie 2013, toate proprietatile- case, cladiri publice si comerciale – la momentul vanzarii, cumpararii, inchirierii sunt obligate sa detina acest document tehnic. Certificatul ofera fiecarei cladiri un punctaj SAP, echivalent cu o nota pe o scara de la A la G, asemanator cu cele de pe frigidere si masini de spalat.
Aceste acte contin doua punctaje. Nota impactului asupra mediului masoara impactul asupra mediului al casei dvs in ceea ce priveste emisiile dioxidului de carbon (CO2) si nota eficientei energetice masoara eficienta per total a casei dvs. Fiecare nota se bazeaza pe performanta cladirii si a serviciilor acesteia (cum ar fi incalzire si iluminat), si mai putin a electrocasnicelor din ea. Nota va varia in functie de varsta, locatie, dimensiuni si conditiile cladirii. Nota potentiala de pe un certificat energetic va tine cont de acesti factori, si masurile sugerate vor fi adaptate astfel incat sa fie realistice pentru respectiva cladire.
Documentul va sugera masuri efective pentru a imbunatati performanta energetica a proprietatii, ce va rezulta in cheltuieli de intretinere mai mici si mai putin dioxid de carbon emis (CO2 este cel care contribuie la schimbarile climatice), si astfel va permite potentialilor cumparatori si chiriasi sa compare cladirile in ceea ce priveste performanta energetica.
Cine are nevoie de certificat energetic
Nu toate tipurile de cladiri necesita acest document, insa urmatoarele categorii de proprietari trebuie sa il obtina:
- proprietarii de case – toti vanzatorii trebuie sa asigure furnizarea pachetului informativ al casei, ce include un certificat energetic, pentru potentialii cumparatori
- constructorii – docuemntul trebuie sa fie furnizat cumparatorilor noilor proprietati
- proprietarii – trebuie sa furnizeze acest act potentialilor chiriasi prima oara cand inchiriaza-sau reinchiriaza proprietatea
- proprietarii de cladiri comerciale trebuie sa il furnizeze cand cumpara, vand sau inchiriaza cladiri.
Beneficii ale certificatelor de performanta energetica
Dioxidul de carbon emis din casele noastre contabilizeaza un socant procent de 30% din totalitatea emisiilor de carbon din Romania. Prin imbunatatirea eficientei energetice a casei, nu doar economisiti bani cu intretinerea, dar scadeti drastic cantitatea emisiilor de CO2 eliberate in atmosfera. Pentru proprietarii de case, aceste documente vor furniza sfaturi unde vor putea economisi cel mai mult cu facturile de intretinere si emisiile de CO2, iar pentru potentialii cumparatori, rezultatele ofera indicatii clare asupra potentialelor costuri pentru administrarea proprietatii si pentru a o aduce la un nivel ridicat de eficientizare energetica.
Prin aflarea eficientei energetice a casei dvs, veti putea face imbunatatiri ce va vor reduce emisiile de CO2 ale casei dvs si o reducere semnificativa a facturilor de energie. Casele noastre contabilizeaza in acest moment o mare parte din emisiile de carbon totale din Romania, asadar este vital sa facem pasi pentru a imbunatati eficienta energetica. Cele mai comune si eficace masuri sunt izolarea peretilor si a podului. In pod, placile sunt plasate intre si peste grinzi, si pentru peretii dubli, sunt facute gauri mici in peretii proprietatii si vata minerala este pompata pentru a umple cavitatea. Pentru proprietati fara cavitati, exista numeroase metode diferite pentru izolare interna si externa.