Si totusi ce este certificatul energetic?

In conformitate cu Legea nr. 372/2005, un certificat energetic al unei cladiri (denumirea completa a acestuia fiind „certificat de performanta energetica”) e un act tehnic ce are un caracter informativ si atesta performanta energetica pe care o are o cladire.

Un certificat energetic cuprinde niste valori de referinta care sunt prevazute in reglementari tehnice aflate in vigoare si care permit unui client sa poata compara si evalua care este performanta energetica a unei cladiri.

Certificatul energetic se poate insoti de diverse recomandari pentru reducerea costurilor, lucru ce poate fi realizat prin imbunatatirea performantei energetice a imobilului.
Performanta energetica a unei cladiri reprezinta energia consumata efectiv pentru a acoperi necesitatile unei utilizari normale a cladirii respective, necesitati ce includ: prepararea apei calde de consum, ventilatia si iluminatul, incalzirea, racirea, ne informeaza website-ul Certificat-Energetic.Net.

Performanta energetica a unei cladiri se determina prin intermediul unui algoritm de calcul si este exprimata printr-unul ori mai multi indicatori calculati avand in vedere mai multi factori, atat externi cat si interni ai constructiei: caracteristicile tehnice ale imobilului si instalatiilor, izolatia termica a acestuia, amplasarea cladirii raportata la factorii climatici exteriori, sursele proprii pentru producerea energiei, expunerea zilnica la soare cat si influenta cladirilor din vecinatate, climatul interior al constructiei s. a. care influenteaza direct necesarul energetic.

Auditor energetic atestat

Clasele de performanta energetica a cladirilor si notele ce se acorda

In functie de performanta energetica particulara avuta, cladirile sunt clasificate in sapte clase dispuse pe o scala energetica. Clasele pornesc de la clasa notata cu litera A si care este caracterizata prin cel mai mic consum de energie, adica un consum care se incadreaza pana la 125 de kWh/mp/an, ajungand pana la clasa notata cu litera G si care corespunde celui mai mare consum specific de energie, adica un consum mai mare de 820 kWh/mp/an.

Sistemul de notare este de la 1 pana la 100. Nota calculata – rezultat al aplicarii unor criterii bine stabilite – este cu atat mai ridicata cu cat constructia poseda o eficienta energetica mai mare.

You may also like...